Monday, August 11, 2008

MAMA

Setiap hamba-NYA mempunyai insan untuk disayangi dan dicintai..begitu juga aku..Menyayangi Insan yang bergelar Lelaki dan wanita..tapi jangan di salah tafsirkan perkataan wanita itu..RAHIMAH BT BAHARIM insan yang aku kagum selama 21 tahun aku dilahirkan di muka bumi ini..Tanpanya aku tidak melihat keindahan alam di bumi..MAMA insan yang penuh dengan cabaran,dugaan, rintangan dan halangan serta ujian sepanjang hidupnya...banyak untuk diperkatakan..cukuplah sekarang ini aku hanya memberitahu bahawa mama telah mengambil alih tugas seorang bapa atau AYAH...18 NOVEMBER 2007 baba kena stroke sampai skung.... allamdulliah baba makin baik dan boleh berjalan sikit-skit...
Aku kagum lihat usaha cekal mama untuk meyara kami 3 beradik yang masih belajar ke menara gading...banyak perbelanjaan yang diperlukan termasuklah medical untuk baba..aku kalau boleh tak nak susahkan mama..mana taknyer, rutin harian mama hanya bekerja menggunakan 4 tulang kerat dia..aku rasa aku sebagai anak pun tak dapat jalankan tugasan dengan baik...adat anak meminta duit dari mak..bila tak ada dia tak paham..aku pernah buat mama menagis sebab aku merajuk sebab mama tak bagi duit belanja...aku tak pernah paham keadaan mama yang tidak ada duit...bukan mama tak bagi..aku tahu niat mama untuk ajar aku belaja berjimat... nasib baik ada insn yang bernama LELAKI-HISYAMUDIN AHMAD mengajar aku supaya berjimat.. kalau tak..sampai skung aku tak nak tahu dan tak akan tahu untuk berjimat...
aku bangga dapat mama yang tak pernah erti letih dan pnat....dan aku bangga jadi anaknya..sedikit sebyk aku blaja erti kehidupan dari mama...Aku dibesarkan dengan keluarga yang sederhana..mama ada kdai kain kat ANJUNG sebg side income kami sekeluarga..nak harapkan duit gaji barapa sgt... tu kelebihan mama satu...dia minat berniaga..dari aku kecil sampai la ni, mama masih berniaga....nak modal apa lagi kalau bukan anak-anak yang tolong dan dia sanggup pinjam dari bank..tapi adat org niaga la kan..alhamdullilah, perniagaan mama makin berkembang...aku lah anaknya yang dari awal sampai skung yang tolong perniagaanya...masih igt lagi time mama nak buka kdai kena antar proposal..bygkan mama yang tak reti buat 2 page jer untuk antar ke PERBADANAN PUTRAJAYA..mana la org nak terima...aku yang tlg mama buat proposal..mama...nak gelak pun ada...mama ucp TERIMA KASIH, "mama tak tahu lah kalau anim tak de tlg mama,siapa nak tolog mama wat benda-benda ini...mama tak reti..buat malu jer"(anim nama pangilan aku kat umah)....akhirnya,mama dapat juga kdai yang dia ingin kan...anim sayang mama!!!!
aku harap kalian juga sayang akan mama kamu..berkhidmat sebgaai mana yang diperlukan untuk mereka...baygkan 9 bulan...beberapa jam utk meneran kesakitan untuk melahirkan kita....bagi aku,banyak lagi yg aku perlu tlg mama....TERIMA KASIH TAK TERHINGGA BUAT MAMA.....mama ckp.."untung anak mama belajar kat uitm dapat buat propasal".....
"Kasih mama kasih sejati, menjadi pelita dalam kegelapan, kepada mu mama aku berjanji, menjaga mu selagi hayat di badan............"
fikir-fikirkanlah.....
aku sayang mama sgt-sgt..dia segala-galanya...
5.00am - bagun pagi siapkan baba punya breakfast dan lunch..
5.30am - siapkan pakaian baba untuk baba mandi nnt..
5.55 am - mama mandi untuk bersiap ke pejabat
6.00 am - mama solat subuh meminta keberkatan dari-NYA
6.30 am - sarapan pagi bersama-sama baba dan abg.adi..
6.45 am - bertolak ke pejabat untuk punch-card.
7.00 am - hantar ang adi ke pejabat(abg aku)
7.30 am- masuk office.
12.30pm - mama lunch balik umah kejap tgk nasi baba.
1.00pm - pergi Anjunh tgk kedai kain dia.(kedai mama sendiri)
2.00pm - masuk office balik.
4.30 pm - pergi ke kedai kain tgk pekerja tutup kedai.
6.00pm- ambik abg adi kerja.
7.00 pm - masak untuk makan malam.
8.00pm- tgk berita TV3
9.00pm- Mama akan buat stok kain..(if ada)
10.00pm- mama tidur............
(RUTIN HARIAN MAMA)

5 comments:

BiArkan Aku Ke LaUt said...

kasih ibu mmg besar,ma mesti study btol2 smpai wat master n capai impian ma if ma nk ubah rutin harian mama.b yakin ma bole wat da best....slagi b ada kt sebelah ma,b akan bantu ma capai impian ma....hargai ibu selagi mereka hidup,if kita kehilangannya satu hari nanti terasa kosong sgt2 wlaupun kita x tunjuk kekosongan 2 dpan org coz ada beberapa perkara yang kita mmg perlu tempuhi sorang2..percaya ckp b.

semut kecil said...

orked.... ko balas dendam ek... ko bt aku pulak yg menangis ek... ceh... =(

aku g tgk emak aku hospital skrang jugak!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

kak orked

UnGu said...

kasih ibu membawa ke syurga~

++salam singgah++

mastikus said...

amoy sayang mama juga..
mama muka mcm mama amoy..
sayang mama..